Snoubení jídla & vína #1: Grilujeme s OpenWine!

04. 08. 2022

Léto je tady a to z gurmánského hlediska znamená jediné: Je čas grilování! Snoubení jídla a vína je jednodušší, než jste si mysleli. Vyhýbat se nemusíte ani červeným vínům. Stačí je lehce vychladit na požadovanou teplotu (16-17°C). Pokud nemáte vinotéku, jednoduše dejte lahev vína před konzumací na 15-20 minut do lednice (podle aktuální okolní teploty). Následně můžete použít chladič na víno.

Tipy na snoubení jídla & vína

Hamburgery

Hamburgery jsou z pohledu oblíbenosti na předních příčkách. Dá se říct, že nás nikdy neomrzí díky své variabilitě.

U klasických hovězích hamburgerů zvolte středně plné až plné červené víno se zřetelnými tříslovinami. Z chilských vín tyto požadavky na 100% splňuje Cabernet Sauvignon z oblasti Maipo Valley. Alternativu ze stejné země představuje Syrah z přímořské oblasti Leyda Valley s lehkých nádechem kouřovosti a pepře. Z evropských destinací zvolte řízné červené španělské víno Monastrell atraktivním designem.

Pokud si libujete v dipech, vybírejte víno s ohledem na jeho charakter. Pikantní hamburgery s jalepeños nebo ostrou omáčkou výborně doprovodí vína s nízkým obsahem tříslovin, jakým je vychlazené růžové víno v podobě Garnachy rosé, z červených vín pak svěží Merlot z argentinské Patagonie.

Pokud si ve Vašem burgeru potrpíte na sýrovou „převahu“, synergicky ji zvýrazní krémové Chardonnay z mendozských výšin nebo šumivé víno Cava.

V případě burgerů z kuřecího nebo krůtího masa doporučujeme rakouský Grüner Veltliner nebo tento jihoafrický Chenin Blanc pro jejich pikantnost a střední kyselinu.

PS: Jak vypadalo spojení hamburgerů a vína v pojetí  akce OpenWine, se podívejte na akci: Víno & Burgery by Bistro No. na OpenWine Garden.

Klobásy

Pikantní nebo bohatě kořeněnou klobásu (Bratwurst) doprovoďte „živelným“ španělským červeným vínem z odrůdy Tempranillo. Pro méně výrazné klobásy, které na grillu upravujete bez přímého kontaktu s ohněm/žárem (např. v ALU misce), zvolte rakouský Riesling nebo italské Pinot Grigio.

Steaky a žebra

Co se hodí k vínu? Steaky a žebra! Na steaku, který po odstavení z grillu a následném krátkém odpočinku přistál na Váš stůl, je prostě něco neodolatelně „přitažlivého“. Proto si žádá adekvátní doprovod. Podobně jako u hamburgerů se i ke steaku výborně hodí výrazné, strukturované argentinské červené víno ala Cabernet Sauvignon, Malbec, nebo prémiový Syrah z vinařství Pascul Toso. Tato vína pochází ze starých vinic nacházejících se nad 1000 m.n.m.

Zajímavost: Věděli jste, že se v Argentině průměrná roční konzumace hovězího na osobu pohybuje okolo 56 Kg za rok?

Přemýšlíte? Žebra se stejně jako hamburgery velmi dobře "kamarádí" s výrazným červeným vínem a to z důvodu použití BBQ omáčky. Její přítomnost si žádá doprovod v podobě opulentního italského Primitiva di Manduria nebo národní odrůdy Chile - Carménère s výraznými tóny višní, papriky a koření.

Mořské plody

Ne všechny mořské plody jsou vhodné ke grilování. Při úpravě rybího filetu volte masitější a tučnější ryby jako je losos, chilský mořský okoun nebo mečoun. Pokud se chystáte grilovat mořské plody, jako jsou mušle nebo krevety, doporučujeme je napíchnout na špíz, aby se daly snadno obracet. Pokud jde o snoubení s vínem, zvolte bíle, které nepřebije jemnou chuť ryby. Chardonnay s decentními tóny dubového sudu je ta správná volba! Máslové tóny ve víně náramně doplní chuť čerstvého citronu (doporučujeme jej taktéž krátce ogrilovat). Další možností je Sauvignon Blanc s tóny citronové trávy a jemnou slaností v dochuti, která se přirozeně pojí s mořskými elementy v rybách/plodech. 3. osvědčenou, univerzální variantou je suchý sekt jako např. Toso Chardonnay. Jeho jemné bublinky zvýrazní jakékoli koření na vašich mořských plodech a zároveň nepřehluší jejich delikátní chuť.

Co se hodí k vínu aneb Vegetariánské možnosti:

Hamburgery

Překvapivě se hodí k vínu většina vegetariánských hamburgerů, které se dobře kombinují s květinovým, aromatickým bílým vínem jako je Torrontés Alta z argentinské Riojy nebo velmi žádaným italským ročníkovým Proseccem. Pokud vaše oblíbená zeleninová „placka“ obsahuje houbu (např. portobello), zvolte barrikové Chardonnay nebo tento elegantní Pinot Noir se zemitými tóny.

Zeleninové špízy

Čerstvě grilovaná zelenina jako je cuketa, lilek a paprika se náramně hodí k Veltlínskému zelenému díky jeho lehkému pepřovému tónu a svěží kyselině.

Grilovaná kukuřice

Grilovaná kukuřice, ať už je připravovaná sama o sobě, na másle nebo lehce zasypaná sýrem a bylinkami, se dobře hodí k opulentnějšímu Chardonnay nebo suchému Rieslingu s lehkých zbytkovým cukrem.

 

Do salátů a k úpravám masa při nižších teplotách (do 180°C), doporučujeme použít naše extra panenské olivové oleje.

Pokud máte po hlavním chodu, dopřejte si gurmánské delikatesy k vínu pro kompletní gastronomický zážitek.

Pokud chcete ušetřit čas výběrem vína, zvolte jednu za tímto účelem speciálně se stavenou kolekci "Kolekce vína - Víno & Grill" nebo jinou z našich tematických kolekcí.

Stále přemýšlíte, co se hodí k vínu nebo jak jinak snoubit jídlo a víno? Napište nám.

Modul: Blog