Blog

Snoubení jídla & vína #3: Víno & Čokoláda

Snoubení jídla & vína #3: Víno & Čokoláda

01. 03. 2023

V tomto článku se budeme zabývat uměním párování vína a čokolády. Nastíníme genezi tohoto řemesla, probereme hlavní faktory, které ovlivňují výběr vín a čokolád pro společné snoubení a nakonec uvedeme ověřené tipy pro výběr nejlepších párování. Historie snoubení... O víně

číst dále

Snoubení jídla & vína #2: Víno & Sýry

Snoubení jídla & vína #2: Víno & Sýry

01. 02. 2023

Historie párování vín & sýrů Disciplína párování vín a sýrů začala již v římské době. Římané byli první, kteří spojili tyto dvě delikatesy ve snaze zlepšit chuť každého z nich. Díky harmonické synergii se od té doby víno a sýr podávají společně po celém světě. Ve... O víně

číst dále

Vína z Chile & aktuální trendy

Vína z Chile & aktuální trendy

01. 01. 2023

Kam se ubírají vína z Chile? Chile, které se postupně proslaveno jako „Volvo“ vinařského světa, je nyní jedním z nejvíce vzrušujících vinařských národů na planetě. Vinaři, dychtiví prozkoumat každý poslední kout země, se vydali do geografických extrémů domovské země... O víně

číst dále

Carménère aneb národní odrůda Chile

Carménère aneb národní odrůda Chile

01. 12. 2022

Seznamte se: Carménère Carménère je modrá moštová odrůda révy vinné původem z francouzského regionu Bordeaux, která postupem času našla druhý domov v Chile a stala se synonymem pro červená vína z Chile. Carménère patří mezi pozdně dozrávající odrůdy a zároveň potřebuje... O víně

číst dále

Prosecco - Italská perla šumivých vín

Prosecco - Italská perla šumivých vín

01. 11. 2022

Prosecco v kostce Prosecco je šumivé víno ze severovýchodní Itálie, konkrétně z vinařských oblastí Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Je to také neformální název pro bílou moštovou odrůdu používanou k výrobě těchto vín. Nyní je oficiálně známá jako Glera. Do roku 2020 se označení... O víně

číst dále

Malbec aneb Světová odrůda (nejen) Argentiny

Malbec aneb Světová odrůda (nejen) Argentiny

01. 10. 2022

Malbec Malbec je modrá moštová odrůda révy vinné pocházející z Cahors v jihozápadní Francii, nyní známější jako ikonická odrůda Argentiny. Díky svému tamějšímu úspěchu (především v Mendoze) vystoupal Malbec během několika krátkých desetiletí z relativní neznámosti... O víně

číst dále

Archivní vína v kostce

Archivní vína v kostce

01. 09. 2022

Archivní vína - vše co potřebujete vědět Když se ušlechtilé víno nechá dál nazrávat, může dojít k prospěšným změnám, které zvýší jak jeho komplexitu, tak peněžní hodnotu. Poté mluvíme o "archivním víně". Zrání vína závisí na několika faktorech, nicméně víno... O víně

číst dále

Snoubení jídla & vína #1: Grilujeme s OpenWine!

Snoubení jídla & vína #1: Grilujeme s OpenWine!

04. 08. 2022

Léto je tady a to z gurmánského hlediska znamená jediné: Je čas grilování! Snoubení jídla a vína je jednodušší, než jste si mysleli. Vyhýbat se nemusíte ani červeným vínům. Stačí je lehce vychladit na požadovanou teplotu (16-17°C). Pokud nemáte vinotéku, jednoduše dejte lahev... O víně

číst dále

Modul: Blog