Seznamte se: Merlot
Merlot je modrá moštová odrůda se silnými historickými vazbami na Bordeaux a jihozápadní Francii. Je spojován jak s pitelnými červenými víny, tak s těmi věhlasnými ze Saint-Emilion a Pomerolu, z nichž některá jako např. Petrus patří mezi nejslavnější vína...
O víně
Cava - začínáme
Španělsko je země s dlouhou vinařskou tradicí, která se datuje až do antických dob. Mezi renomovaná španělské vína patří také Cava, elegantní šumivé víno, které si získalo srdce vínomilců po celém světě. Cava je často označována jako odpověď Pyrenejského...
O víně
Letní horké dny jsou ideálním časem na osvěžující koktejly, které vám pomohou pocitově uniknout před vysokými teplotami. Jednou z nejlepších a nejoblíbenějších možností je vyzkoušet koktejly na bázi vína, které přinášejí dokonalou kombinaci svěžesti a intenzivní chuti....
O víně
Jaká byla bývala chilská bílá vína?
Až do konce 80. let chilská bílá vína výrazně zaostávala za červenými. Bílá vína byla totiž většinou vyráběna oxidativním stylem z hroznů odrůdy Sémillon. Projevem se jednalo o imitaci Sherry vín v kategoriích Fino a Manzanilla. Od...
O víně
Tapas - malé porce velkého trendu
Španělsko je známé mnoha věcmi: tancem flamenco, siestami, býčími zápasy a vychutnáváním si historicky pozdních večeří. Ale pokud existuje jeden výrazný aspekt španělského životního stylu, je to pravděpodobně tapa.
Stravovací návyky (tedy...
O víně
Cabernet Sauvignon je široce uznávaná odrůda, která je známá svou výraznou chutí a vysokým obsahem tříslovin. Jedná se o modrou moštovou odrůdu, která se pěstuje především v oblastech s teplým až mírným podnebím. Cabernet Sauvignon je známý svou schopností dobře nazrávat....
O víně
V tomto článku se budeme zabývat uměním párování vína a čokolády. Nastíníme genezi tohoto řemesla, probereme hlavní faktory, které ovlivňují výběr vín a čokolád pro společné snoubení a nakonec uvedeme ověřené tipy pro výběr nejlepších párování.
Historie snoubení...
O víně
Historie párování vín & sýrů
Disciplína párování vín a sýrů začala již v římské době. Římané byli první, kteří spojili tyto dvě delikatesy ve snaze zlepšit chuť každého z nich. Díky harmonické synergii se od té doby víno a sýr podávají společně po celém světě.
Ve...
O víně
Kam se ubírají vína z Chile?
Chile, které se postupně proslaveno jako „Volvo“ vinařského světa, je nyní jedním z nejvíce vzrušujících vinařských národů na planetě. Vinaři, dychtiví prozkoumat každý poslední kout země, se vydali do geografických extrémů domovské země...
O víně
Seznamte se: Carménère
Carménère je modrá moštová odrůda révy vinné původem z francouzského regionu Bordeaux, která postupem času našla druhý domov v Chile a stala se synonymem pro červená vína z Chile.
Carménère patří mezi pozdně dozrávající odrůdy a zároveň potřebuje...
O víně
Prosecco v kostce
Prosecco je šumivé víno ze severovýchodní Itálie, konkrétně z vinařských oblastí Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Je to také neformální název pro bílou moštovou odrůdu používanou k výrobě těchto vín. Nyní je oficiálně známá jako Glera. Do roku 2020 se označení...
O víně
Malbec
Malbec je modrá moštová odrůda révy vinné pocházející z Cahors v jihozápadní Francii, nyní známější jako ikonická odrůda Argentiny. Díky svému tamějšímu úspěchu (především v Mendoze) vystoupal Malbec během několika krátkých desetiletí z relativní neznámosti...
O víně
Archivní vína - vše co potřebujete vědět
Když se ušlechtilé víno nechá dál nazrávat, může dojít k prospěšným změnám, které zvýší jak jeho komplexitu, tak peněžní hodnotu. Poté mluvíme o "archivním víně". Zrání vína závisí na několika faktorech, nicméně víno...
O víně
Léto je tady a to z gurmánského hlediska znamená jediné: Je čas grilování! Snoubení jídla a vína je jednodušší, než jste si mysleli. Vyhýbat se nemusíte ani červeným vínům. Stačí je lehce vychladit na požadovanou teplotu (16-17°C). Pokud nemáte vinotéku, jednoduše dejte lahev...
O víně