V tomto článku se budeme zabývat uměním párování vína a čokolády. Nastíníme genezi tohoto řemesla, probereme hlavní faktory, které ovlivňují výběr vín a čokolád pro společné snoubení a nakonec uvedeme ověřené tipy pro výběr nejlepších párování.
Historie snoubení...
O víně
Historie párování vín & sýrů
Disciplína párování vín a sýrů začala již v římské době. Římané byli první, kteří spojili tyto dvě delikatesy ve snaze zlepšit chuť každého z nich. Díky harmonické synergii se od té doby víno a sýr podávají společně po celém světě.
Ve...
O víně
Kam se ubírají vína z Chile?
Chile, které se postupně proslaveno jako „Volvo“ vinařského světa, je nyní jedním z nejvíce vzrušujících vinařských národů na planetě. Vinaři, dychtiví prozkoumat každý poslední kout země, se vydali do geografických extrémů domovské země...
O víně
Seznamte se: Carménère
Carménère je modrá moštová odrůda révy vinné původem z francouzského regionu Bordeaux, která postupem času našla druhý domov v Chile a stala se synonymem pro červená vína z Chile.
Carménère patří mezi pozdně dozrávající odrůdy a zároveň potřebuje...
O víně
Prosecco v kostce
Prosecco je šumivé víno ze severovýchodní Itálie, konkrétně z vinařských oblastí Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Je to také neformální název pro bílou moštovou odrůdu používanou k výrobě těchto vín. Nyní je oficiálně známá jako Glera. Do roku 2020 se označení...
O víně
Malbec
Malbec je modrá moštová odrůda révy vinné pocházející z Cahors v jihozápadní Francii, nyní známější jako ikonická odrůda Argentiny. Díky svému tamějšímu úspěchu (především v Mendoze) vystoupal Malbec během několika krátkých desetiletí z relativní neznámosti...
O víně
Archivní vína - vše co potřebujete vědět
Když se ušlechtilé víno nechá dál nazrávat, může dojít k prospěšným změnám, které zvýší jak jeho komplexitu, tak peněžní hodnotu. Poté mluvíme o "archivním víně". Zrání vína závisí na několika faktorech, nicméně víno...
O víně
Léto je tady a to z gurmánského hlediska znamená jediné: Je čas grilování! Snoubení jídla a vína je jednodušší, než jste si mysleli. Vyhýbat se nemusíte ani červeným vínům. Stačí je lehce vychladit na požadovanou teplotu (16-17°C). Pokud nemáte vinotéku, jednoduše dejte lahev...
O víně