Malbec aneb Světová odrůda (nejen) Argentiny

01. 10. 2022

Malbec

Malbec je modrá moštová odrůda révy vinné pocházející z Cahors v jihozápadní Francii, nyní známější jako ikonická odrůda Argentiny. Díky svému tamějšímu úspěchu (především v Mendoze) vystoupal Malbec během několika krátkých desetiletí z relativní neznámosti k mezinárodní slávě. Zároveň tato odrůda vynesla Argentinu do centra pozornosti celosvětového trhu s červeným vínem.

Malbec ve vinici

Odrůda Malbec potřebuje více tepla než Cabernet Sauvignon nebo Merlot, aby plně dozrála. Ve vhodně teplých podmínkách však tato odrůda obvykle dozrává v polovině vegetačního období. Tím pádem má tato citlivost Malbecu na své pěstební prostředí značný vliv na strukturu finálního vína.

Přesto, že Malbec nepatří mezi pozdně dozrávající odrůdy, je zvláště náchylný k mrazům objevujícím se začátkem podzimu. Je také náchylný k na nemoc „coulure“ (nevyvíjení hroznů po odkvetení v důsledku nepříznivého počasí) a padlí.

Naopak v případě ideálních podmínek je Malbec schopný nadprůměrné produkce. Vápencové půdy, které najdete např. v domovském regionu Cahors, zvýrazňují tříslovinovou strukturu.

Malbec & Synonyma

Zdá se, že své „tradiční“ jméno Malbec odrůda získala po exportu do Argentiny během 19. století. Ve francouzském regionu Cahors je odrůda tradičně známá jako Côt nebo Auxerrois.

Auxerrois je další, potenciálně velmi matoucí místní synonymum. V regionu Auxerre není Malbec k nalezení a Auxerrois Blanc aka Pinot Auxerrois je Malbecu nepříbuzný bílý sourozenec Chardonnay. V Bordeaux byla odrůda známá jako Pressac a ještě před 60 lety zde bylo vysazeno cca 4900 ha.

Odrůda může být občas viděna psána jako Malbeck nebo Malbek. Celkem existuje více než 1000 různých synonym pro odrůdu zdokumentovaných francouzským ampelografem Pierrem Galetem. Tento fakt odráží skutečnost, že se Malbec dříve nacházel ve více než 30 různých francouzských departementech.

Klony Côt vs. Malbec

Ne všechna červená vína z Malbecu jsou stejná a z důvodu existence různých skupin klonů. Francois Lurton - Francouz pracující v Argentině, pěstuje jak klony Côt (novější z Francie), tak klony Malbec („původní“ pocházející z výběru z hromadné selekce ze „zásob“ před phylloxérou.)

Lurton tvrdí, že původní klony zodpovídají za nejlepší projev Malbecu jako takového. Těm se velmi dobře daří v teplejších a slunečných podmínkách Argentiny. Bobule hroznů těchto klonů jsou menší, mají výraznější ovocnost, koncentraci chutí a více tříslovin s jemnějším charakterem.

Oproti tomu "novější" klony Côt disponují většími bobulemi, výraznými „hrubšími“ tříslovinami a říznější kyselinou. Ovocnost nebývá tak koncentrovaná a vína jsou celkově lehčí.

Malbec & vinařské regiony

Ačkoli Malbec pochází z Francie, jeho historie v této zemi je pohnutá.

Cahors

Ve Francii je Malbec vlajkovou lodí regionu Cahors nacházejícího se v jihozápadní Francii. Malbec musí tvořit minimálně 70% jakéhokoli vína označeného AOC Cahors. Bývá doprovázený bohatým, kulatým Merlotem a rustikálním tříslovým Tannatem. Takto sestavené víno z Carhors si díky své barvě si vysloužilo přídomek „černé víno“.

Velký mráz v roce 1956 v Cahors zpustošil většinu vinic osázených právě Malbecem. Oproti Bordeaux, který postihla stejná katastrofa, se v Cahors rozhodli o znovu vysázení Malbecu, dokonce ve větší míře. Úspěch Malbecu z Argentině měl určitý vliv i na původní Malbecův „domov“ v Cahors. Z marketingového hlediska to vedlo výrobce k tomu, že začali uvádět Malbec na etiketách (v rozporu s typickými francouzskými předpisy o označování). Kromě toho se vedle tříslových tradičních výrazů začaly objevovat zralejší styly, k čemuž částečně přispěla změna klimatu.

Bordeaux a další francouzské regiony

Malbec je také povolenou složkou červených vín z Bordeaux. Ten po staletí tvořil mnohem větší složku mnoha bordeauxských cuvée, než je tomu dnes. I v Bordeaux však v roce 1956 udeřily mrazy a to vedlo ke zničení více než 75% rozlohy tehdejších výsadeb této odrůdy. Malbec byl následně nahrazen spolehlivějším Merlotem.

V současné době je Malbec nejběžněji k nalezení jako součást vín z apelací Saint-Émilion, Bourg, Blaye a Entre-Deux-Mers.

Jinde v jihozápadní Francii hraje odrůda menší roli v Bergeracu, Buzetu a několika dalších AOC.

I ve střední části údolí Loiry najdete malé množství Malbecu. Může být přidán do červených blendů z Cabernetu Franc a Gamay z apelací Anjou, Côteaux du Loir a Touraine. Může být použit i jako součást šumivého vína Saumur.

Jinde v Evropě se tato odrůda pěstuje jen zřídka a ve velmi omezeném množství. Severní Itálie je pravděpodobně nejvýznamnější oblastí.

Argentina

Přesné datum první výsadby Malbec v Argentině. Většina zdrojů naznačuje, že Malbec do Argentiny doputoval v roce 1853 po jmenování francouzského vinaře Michela Aimé Pougeta do vedení Quinta Normal de Agricultura - první zemědělské školy v zemi. Pouget byl pověřen tehdejším prezidentem o dovoz mezinárodních odrůd (z Bordeaux) do Argentiny, mezi kterými byl i Malbec. Současný úspěch této odrůdy nejlépe demonstruje nárůst výsadeb, který se od roku 1998 do 2018 zvýšil o 350% na současných cca 45000ha. Za touto oblibou stojí i mezinárodní den Malbecu, který každoročně připadá na 17. dubna. Během tohoto dne po celém světě probíhají tematické degustace a další osvěta.

Ve zdejších spolehlivě slunečných a teplých podmínkách si Malbec opravdu přišel na své. Klíčovou oblastí je jednoznačně Mendoza. V nižších (600-800 m.n.m.) nadmořských výškách bývá slupka bobule tenčí a bobule měkčí a vláčnější – ideální surovina pro růžová a ve velkém vyráběná červená (vyráběná kolikrát i karbonickou macerací pro získání lehkého červeného vína).

Dále západním směrem nadmořská výška stoupá. Zde, na úpatí And ve výškách nad 1000 m.n.m; má Malbec silnější slupku, menší hrozen (adaptace na intenzivnější sluneční záření – slupka, méně živin a silnější větry – menší bobule), což ve výsledku znamená vyšší koncentraci barviv, tříslovin, aromatických a chuťových látek. Vína z těchto nadmořských výšek jsou tedy aromatičtější, intenzivnější a zvlášť ty z podoblastí Tupungato a Uco Valley se řadí mezi nejuznávanější ze všech jihoamerických vín.

Zajímavostí Mendozy jsou staré výsadby Malbecu, z nichž některé dosahují 60-80 let.

Nejvyšší argentinské vinice se nachází v severozápadní části Argetiny poblíž města Jujuy v nadmořské výšce 3329 m.n.m. Tyto vinice jsou osázeny Malbecem. Nadmořská výška s sebou také přináší čistý, suchý vzduch a tím nižší riziko rozvoje nemocí. Phylloxéra navíc nepředstavuje hrozbu; historicky vysoké hory a geografická izolace poskytovaly přirozenou bariéru. Převažující písčité půdy s tradičním zavlažováním stylem „zaplavení“ vinice taktéž přispívají tomuto faktu.

Oproti tomu na jižně - na "druhé straně" - směrem od Mendozy najdete Patagonii. Zde se tvoří éterický Malbec v lehkém ovocném provedení s celou řadou nuancí.

Ostatní oblasti

Nejstarší vinice Malbecu v Chile mohou být starší než ty v Argentině, ačkoli to byl až nedávný úspěch Argentiny, který inicioval většinu současných výsadeb. Obvykle se pěstuje v chladnějších částech Central Valley (Malbec Gran ReservaMaipo Valley) a často vytváří svěžejší, elegantní styly.

Malbec tvoří ve Spojených státech součást cuvée zvaných Meritage (blendy z Bordeaux odrůd) a má tak silné zastoupení převážně v Kalifornii. V letech 1995 až 2003 zde rozšířili zastoupení Malbecu ve vinicích z přibližně 400 na 2800ha. To představovalo něco jako „návrat k výjimečnosti“, protože Malbec byl před prohibicí oblíbeným zdrojem levných velkoobjemových vín.

Mnohem menší výsadby najdete severně v Oregonu a Washingtonu (převážně v údolí Walla Walla). Malbec se v zanedbatelném množství pěstuje také v New Yorku, Texasu a několika dalších státech.

V Austrálii a na Novém Zélandu se Malbec často mísí s měkčím, méně tříslovým Merlotem, aby se vytvořila ovocná vína s určitou koncentrací a strukturou podpořenou zráním v dubových sudech.

Malé výsadby Malbecu naleznete i v Uruguay, kde se tvoří lehčí, ovocnější styly.

Jak chutná Malbec

Obecně řečeno, francouzský Malbec má tendenci být „neuhlazený“, rustikální a tříslový se středně plným tělem a koncentrací. Ovocnost bývá ve spektru svěžího červeného ovoce s dotekem ostružin.

Naopak „typický“ Malbec z Argentiny je plný, koncentrovaný, s intenzivní inkoustovou barvou, bohatou ovocností borůvek, švestek, višní a květnatostí fialek. V chuti dominuje zralá tříslovina. Nicméně se v Argentině setkáte s celou škálou stylů. Od velmi jednoduchých exemplářů až po ultra prémiové.

Malbec si stejně jako Cabernet Sauvignon nebo Syrah velmi dobře „rozumí“ s barrikovými sudy, ve kterým velmi často zraje.

Vyzkoušejte naši kolekci vín "Nejlepší Malbec z Argentiny" nebo "Světový den Malbecu 2022".

Modul: Blog