Cabernet Sauvignon aneb vlajková loď jihoamerických vín

01. 04. 2023

Cabernet Sauvignon je široce uznávaná odrůda, která je známá svou výraznou chutí a vysokým obsahem tříslovin. Jedná se o modrou moštovou odrůdu, která se pěstuje především v oblastech s teplým až mírným podnebím. Cabernet Sauvignon je známý svou schopností dobře nazrávat. Běžně se s ním setkáte jak ve formě jedno odrůdových vín tak i jako součást cuvée.

Historie Cabernetu Sauvignonu:

Původ Cabernetu Sauvignonu je poněkud „záhadný“. Předpokládá se, že vznikl přirozenou cestou křížením dvou odrůd - Cabernetu Franc a Sauvignonu Blanc.

Podle různých teorií mohl vzniknout ve francouzské oblasti Bordeaux nebo ve španělském Baskicku. Je známo, že tato odrůda se poprvé dostala do povědomí v 18. století, kdy byla hojně vysazována v oblasti Médoc v Bordeaux. Odtud obliba Cabernetu Sauvignonu rostla a postupně se stal oblíbenou odrůdou mezi vinaři po celém světě.

 

Charakteristika odrůdy Cabernet Sauvignon:

Cabernet Sauvignon je modrá moštová odrůda, která má vysoký obsah tříslovin a kyselin. Má sytou barvu, často označovanou jako rubínová nebo granátová. Vína jsou známá svou komplexní vůní tmavého ovoce a strukturovaným chuťovým profilem. Mezi typické chuťové tóny Cabernetu Sauvignonu patří černý rybíz (cassis), ostružiny, čokoláda a tabák.

Z hlediska obsahu tříslovin patří Cabernet Sauvignon k odrůdám s nejvyšším obsahem tříslovin ze všech modrých moštových odrůd. Díky tomu zanechává v ústech zřetelný svíraný pocit. Tato vlastnost jej předurčuje ke snoubení s tučnými tmavými masy a k dlouhému nazrávání v lahvi, které ve výsledku třísloviny zjemní.

Cabernet Sauvignon je také známý svou schopností vyjádřit terroir neboli jedinečné vlastnosti půdy a klimatu, ve kterém se pěstuje. To znamená, že Cabernet Sauvignon pěstovaný v různých oblastech může mít odlišné chuťové profily a vlastnosti.

Další ceněnou vlastností je velmi dobrá afinita k aromatickým a chuťovým vjemům pocházejícím ze zrání ve vypálených dubových sudech. Často se tak setkáte s Cabernetem Sauvignonem školeným v nových barrikových sudech vypálených na vyšší stupeň (medium + / high).

Všechny tyto kladné vlastnosti se pochopitelně odrážení na nesmírné oblibě Cabernetu Sauvignonu mezi vinaři, vyjádřeno v číslech = odrůda celosvětově zaujímá přes 290 000 ha a patří tak mezi 3 nejvysazovanější odrůdy na světě.

 

Oblasti, ve kterých se Cabernet Sauvignon pěstuje:

Některé oblasti jsou však obzvláště známé tím, že produkují vysoce kvalitní Cabernet Sauvignon.

Patří mezi ně především:

Bordeaux, Francie: Bordeaux je místem, kde se Cabernet Sauvignon poprvé dostal do povědomí a dodnes patří k nejvýznamnějším oblastem pěstování této odrůdy. Cabernet Sauvignon se často mísí s Merlotem, Cabernetem Franc a dalšími odrůdami a vytváří tak velká slavná vína, která mohou zrát desítky let.

Napa Valley, Kalifornie: Napa Valley je taktéž vyhlášené produkcí jedněch z nejlepších Cabernetů Sauvignonů na světě. Teplé podnebí a dlouhé vegetační období v této oblasti pomáhají vytvářet bohatá, plná vína s intenzivní ovocnou chutí a vůní. Mezi nejznámější zástupce (a nejdražší na světě) patří kultovní víno Screaming Eagle.

Coonawarra, Austrálie: Coonawarra je oblast v jižní Austrálii, která je známá svou jedinečnou půdou "terra rossa" bohatou na železo a jíl. Tato půda v kombinaci s chladným klimatem oblasti vytváří Cabernety s výraznou mineralitou, pevnou tříslovinou a tóny eukalyptu.

Chilský Cabernet Sauvignon:

Chile je vyhlášenou zemí, kde se Cabernet Sauvignon hojně pěstuje (40 000 ha z celkových cca 213 000 ha) a která získala uznání právě díky výrobě vysoce kvalitních vín z této odrůdy.

Chile se tak stalo jedním z předních producentů vín této odrůdy mimo Francii. Tato odrůda byla do Chile dovezena v 19. století a od té doby se stala jednou z nejdůležitějších odrůd v zemi z pohledu nynějších exportních trhů. Chilské Cabernety Sauvignon jsou známé svou intenzivní ovocnou chutí, zejména černého rybízu, ostružin a černých třešní s pevnými tříslovinami a dotekem máty.

Údolí Maipo je nejznámější vinařskou oblastí pro pěstování Cabernetu Sauvignonu. Středomořské klima a kamenité půdy v údolí poskytují ideální podmínky pro pěstování této odrůdy. K dalším významným vinařským oblastem v Chile, kde se pěstuje Cabernet Sauvignon, patří úpatí And (Maipo Alto), údolí Colchagua a Casablanca.

 

Argentinský Cabernet Sauvignon:

Argentina je další jihoamerickou zemí, která si získala uznání díky produkci vysoce kvalitních Cabernetů Sauvignonů. Ten byl do Argentiny poprvé přivezen v 19. století, ale teprve v 90. letech 20. století si v zemi získal širokou oblibu (nyní zaujímá přes 14 000 ha z celkových 197 000 ha).

Nejznámější argentinskou vinařskou oblast pro Cabernet Sauvignon představuje oblast Mendoza, která se nachází na úpatí And. Vysoká nadmořská výška (na etiketách často uvedená jako „Alta“) a suché podnebí této oblasti poskytují ideální podmínky pro pěstování této odrůdy, což vede k výrobě vín s intenzivní ovocnou chutí, vysokou koncentrací, pevnými výraznými tříslovinami a jedinečnou mineralitou.

Oproti Chile jsou zdejší Cabernety plnější, extraktivnější s intenzivnějším projevem tmavého ovoce a obvykle vyšším alkoholem.

 

Cabernetem Sauvignon & snoubení s pokrmy

Cabernet Sauvignon je univerzální plné červené víno, které se náramně páruje s celou řadou pokrmů a delikates. Mezi klasické kombinace patří např:

  • Červené maso + Cabernet Sauvignon: Díky vysokému obsahu tříslovin se skvěle hodí k bohatým a tučným kusům hovězího masa, jako je ribeye nebo filet mignon. Výrazná chuť vína doplňuje také intenzivní chutě grilovaného nebo pečeného tmavého masa a silných redukovaných omáček typu demi glace.

  • Tvrdé sýry + Cabernet Sauvignon: Víno výborně doplní tvrdé nazrálé sýry typu cheddar, parmezán nebo gruyere. Více o snoubení vín & sýrů zde.

  • Hořká čokoláda + Cabernet Sauvignon (prémiový, lehce nazrálý) se díky své ovocné chuti a jemným tříslovinám skvěle doplňuje s hořkostí dané čokolády. Nezapomenutelná je kombinace s čokoládovými lanýži. Více o snoubení vín & čokolád zde.
Modul: Blog