Carménère aneb národní odrůda Chile

01. 12. 2022

Seznamte se: Carménère

Carménère je modrá moštová odrůda révy vinné původem z francouzského regionu Bordeaux, která postupem času našla druhý domov v Chile a stala se synonymem pro červená vína z Chile.

Carménère patří mezi pozdně dozrávající odrůdy a zároveň potřebuje vysokou úroveň slunečního záření a tepla, aby dosáhla svého plného potenciálu. Pak dává fialově zbarvená extraktivní červená vína s atraktivní ovocnou (třešně, višně) plností Merlotu a lehkými bylinnými tóny (eukalyptus, červená paprika) Cabernetu Sauvignonu. Z pohledu struktury disponuje Carménère střední kyselinou a vysokým obsahem tříslovin. Odrůda má taktéž velmi dobrou afinitu ke zrání v barrikových sudech.

Tyto podobnosti a charakteristiky nejsou náhodné. Studie DNA prokázaly, že Carménère, Cabernet Sauvignon a Merlot mají za jednoho z rodičů Cabernet Franc.

DNA profilování zveřejněné v roce 2013 předkládá neznámou francouzskou odrůdu Murál jako druhého rodiče Carménère. Předchozí studie z roku 2009 uváděla Gros Cabernet.

- Cabernet Sauvignon = Cabernet Franc x Sauvignon Blanc

- Merlot = Cabernet Franc x Magdeleine Noire des Charentes

 

Historie Carménère

Cabernet Sauvignon ani Merlot nezískaly v regionu Bordeaux až do poloviny 19. století velkou převahu. Carménère hrálo mnohem důležitější roli a to zejména v apelaci Médoc. Zde zažívalo dlouhodobé a úspěšné partnerství se svým mateřským Cabernetem Franc a bylo jednou z nejrozšířenějších odrůd regionu.

Tak tomu bylo až do 60. let 19. století, kdy do Evropy ze severní Ameriky dorazila mšička révokaz (na kterou je Carménère obzvláště náchylné). Carménère nereaguje tak dobře na roubování jako Merlot nebo Cabernet Sauvignon, takže z tohoto důvodu byla odrůda z velké části zavrhnuta, když se právě jako opatření proti mšičce začaly odrůdy roubovat na dovezené americké podnože, které jsou proti mšičce přirozeně imunní.

 

Začátek cesty Carménère = červená vína z Chile

Před tímto zlomem podnikaví chilští vinohradníci a vinaři odebírali řízky odrůd z místních bordeauxských vinic. Nicméně vysoký podíl sazenic Carménère, které dovezli a zasadili v Chile, považovali mylně za Merlot a to z důvodu ampelografické podobnosti obou zmíněných odrůd.

Tato nevědomá chyba pravděpodobně zachránila Carménère před vyhynutím. Naopak dnes Carménère patří mezi odrůdu produkující špičková vína z Chile. Tomu paradoxně pomáhá i skutečnost, že ve své původní francouzské domovině tuto odrůdu odsunuli (jak počtem hektarů vinic, tak i následně poměrovým zastoupením ve vínech) daleko za Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabertnet Franc. Nicméně s Carménère pracují např. v Chateaux Haut-Bailly nebo Brane-Cantenac.

 

Odhalení identity Carménère

Právě ona výrazná vizuální podobnost keřů révy vinné Carménère a Merlotu zapříčinila až pozdní správnou identifikaci v chilských vinicích. Došlo tomu v roce 1994 DNA analýzou.

Chile umně využilo svého postavení jako „zachránce Carménère“ a začlenilo tento originální příběh do svého proslulého efektivního marketingu vína. S hlubším porozuměním odrůdy se změnil i samotný přístup k ní jak ve vinici (oproti Merlotu dozrává o 14 dní později) tak i během vinifikace. To se odrazilo v mnohem vyšší kvalitě výsledných vín a v uchopení Carménère jako národní odrůdy Chile.

Purple Angel z vinařství Montes, Carmin de Peumo z Concha y Toro nebo např. Kai od Vina Errazuriz jsou příklady prestižních vín z Chile postavených na Carménère, která neustále soutěží o status „prvního ikonického Carmenère z Chile“.

Tato odrůda představuje se svými cca 10250 ha přes 7,5% celkových chilských výsadeb.

Carménère jinde ve světě

Jak se rozšířily zprávy o úspěchu vín z Chile založených na Carménère, začali i ostatní vinaři „nacházet“ a identifikovat tuto odrůdu v dalších regionech po celém světě. To se odehrálo např. v novozélandském vinařství Ransom Wines, kde Carménère objevili ve svých vinicích „maskující“ se jako klon Cabernetu Franc.

Carménère naleznete také v Itálii ve východních regionech Veneto a Friuli. To se zde často míchá s jinými odrůdami jako je např. Refosco. V této části Itálie dochází často k zaměňování těchto dvou odrůd často ve vínech označených jako „Cabernet“. Správná identifikace Carménère a úspěch vín z Chile zapříčinily, že tato odrůda začala být od roku 2000 oficiálně uznávána jako součást vín kategorií IGT a DOC.

Například špičkové lombardské vinařství Ca'del Bosco zakoupilo z francouzské zemědělské stanice sazenice Cabernetu Franc v roce 1990 a po výsadbě zjistili, že hrozny dozrávaly dříve než je běžné u Cabernetu Franc a taktéž vypadaly a chutnaly odlišně. Ukázalo se, že se jedná o odrůdu Carménère a nyní z ní produkují skvělé víno zvané Carmenero.

 

Carménère v Číně

Záměna odrůd se netýká jen Evropy a Chile, ale z vinařského pohledu i „nepoznaných“ končin typu regiony v Číně. Keře révy vinné vinařství Chanqyu Estate z oblasti Ningxia byly taktéž podrobeny podrobné DNA analýze, ze které vyplynulo, že původně zamýšlená odrůda Cabernet Gernischt je geneticky identická s Carménère. Ve vinicích taktéž našli Cabernet Franc.

Poslední jmenovaná je odrůda, ke které byl Cabernet Gernischt historicky přirovnáván – mělo se za to, že Gernischt je příbuzný nebo identický Cabernet Franc.

Jméno Gernischt je považováno za zkomoleninu slova „gemischt“, německy „smíšený“, a proto odkazovalo na zásilku sazenic „smíšeného Cabernetu“ na konci 19. století z Bordeaux do Číny. To by vysvětlovalo faktickou výsadbu Cabernetu Franc a Carmenère v Číně pod názvem Gernischt.

Modul: Blog