Vína z Chile & aktuální trendy

01. 01. 2023

Kam se ubírají vína z Chile?

Chile, které se postupně proslaveno jako „Volvo“ vinařského světa, je nyní jedním z nejvíce vzrušujících vinařských národů na planetě. Vinaři, dychtiví prozkoumat každý poslední kout země, se vydali do geografických extrémů domovské země - od hvězdami posetého nebe pouště Atacama, úpatí And až po větrem bičovaná údolí na jihu, kde hrozny dozrávají v limitních podmínkách.

Chilští producenti těžili ze záviděníhodné kombinace vinařské historie sahající až do 16. století spolu se svobodou, která přichází s tím, že Chile vinařsky patří mezi země Nového světa a z toho plynoucího nesvázání přílišnou legislativou, přílivu zahraničního kapitálu a možností dopustit se chyb při objevování toho „správného“.

Tyto okolnosti se v čase promítají do nových vinařských směrů a rozšiřování těch stávajících, které umocňují dynamiku Chile jako pestré vinařské země.

 

Směr: Prémiová chilská vína

Největším společným cílem chilského vinařského průmyslu je prosazovat svá prémiová chilská vína po celém světě a setřást svou image „levného a unifikovaného “ vína.

Propagační těleso „Wines of Chile“ myslí svůj záměr vážně - od roku 2018 propaguje pouze vína, která se v maloobchodní síti prodávají za více než 12 euro za láhev. Tato iniciativa se vyplatila a vedla k 20% nárůstu prodeje v Číně v roce 2019 a povzbudivému nárůstu prodeje v USA, Japonsku, Jižní Koreji a Hong Kongu téhož roku.

Zatímco koronavirová krize narušila pokračující růst (protože spotřebitelé v těchto nejistých dobách omezovali své výdaje), Angélica Valenzuela, obchodní ředitelka Wines of Chile, věří, že tlak na prémiová vína z Chile bude z dlouhodobého hlediska dobře sloužit. „Musíme být konzistentní a pokračovat v investicích do naší prémiové image, protože to vyžaduje čas, abychom toho dosáhli. Poselství o obchodování musíme posílit vzděláváním spotřebitelů a obchodu,“ říká.

Aurelio Montes potvrzuje pohled Valenzuely: „Chile bylo dlouho považováno za věrohodný zdroj levných & kvalitních vín a proto se někteří producenti bojí od tohoto stylu odpoutat. Měli by se nebát zaměřit na výrobu kvalitnějších vín a sdělovat toto poselství“ dodává.

Simon Doyle z Concha y Toro věří, že největší výzva Chile spočívá ve schopnosti sdělit zákazníkovi unikátní pozici Chile jako vinařské země pro tvorbu super prémiových vín.

Již nyní ke zvýšení celosvětové image chilského vína pomáhají vína jako Almaviva, Seña, Clos Apalta a Viñedo Chadwick, která jsou všechna v prodeji prostřednictvím La Place de Bordeaux, aby se mohly dostat do rukou (a sklepů) špičkových sběratelů. Mladšími sourozenci těchto vín je například špičkové červené víno Rivalta.

 

Udržitelnost

Udržitelnost je v současnosti klíčovým tématem jak pro jednotlivé výrobce, tak i pro Wines of Chile. „Udržitelnost je pro Chile cestou kupředu a vinařství musí společně propagovat svůj zelený přístup.

Chilská vláda se zavazuje, že země bude do roku 2050 uhlíkově neutrální,“ říká prezident Wines of Chile Aurelio Montes. Organizace vydala kodex udržitelnosti pro toto odvětví před deseti lety a dnes je 76 vinařství představující 80 % exportu lahvového vína certifikováno jako udržitelné.

Společnost VSPT Wine Group z Chile, která je dlouholetým lídrem v oblasti udržitelných postupů, se snaží snížit množství a hmotnost svých lahví a obalů tak, aby do roku 2030 bylo 100 % oddělitelných, opakovaně použitelných, recyklovatelných nebo kompostovatelných.

Do roku 2030 společnost rovněž usiluje o to, aby 60 % jejích obalů bylo vyrobeno z recyklovaných materiálů s nulovým použitím PVC. Aby společnost povzbudila spotřebitele k recyklaci lahví vína VSPT, uvádí na všech svých etiketách pokyny k recyklaci.

Skupina, která je členem iniciativy International Wineries for Climate Action, nedávno uvedla na trh řadu s názvem „South Cause“ pro každodenní pití organických vín, která podporuje ochranu chilských ledovců v Patagonii prostřednictvím darů nevládní organizaci Glaciares Chilenos. „Chilské ledovce představují hlavní vodní rezervu na planetě a byly ovlivněny globálním oteplováním. To vedlo ke zvýšení hladiny moře, které způsobuje záplavy, zmenšování pevnin a mizení pobřežních měst. Je čas jednat,“ říká Barbara Wolffová, vedoucí udržitelnosti VSPT.

 

Cesta vede na jih

Rostoucí hrozba globálního oteplování a přetrvávající problém dostupnosti vody na severu a ve středu země ženou vinaře na jih. „Budoucnost vinařství Chile leží na jihu. Je to doslova „nový svět“ a vinaři se stěhují postupně dále na jih, aby mohli vyrábět svěží vína, která si spotřebitel žádá.“ říká Viviana Navarrete z Viña Leyda.

Během posledního desetiletí pěstují vinaři révy v regionech jako Itata, Bío Bío, Malleco a Osorno. Cono Sur pracuje v Bío Bío více než deset let s odrůdami jako Ryzlink rýnský, Gewürztraminer, Pinot Noir a Sauvignon Blanc.

Region Osorno se nachází 925 km od Santiaga a je nejextrémnějším z jižních regionů. V současné době podmínky neumožňují sklizeň pro komerční použití každý rok, ale jižní region vykazuje velký potenciál do budoucna pro výrobu šumivých vín.

Např. Aurelio Montes vkládá svou důvěru do Mechuque, malého ostrůvku na chilském souostroví Chiloé, 1000 km jižně od Santiaga, který objevil díky výletům na plachetnici. Má na ostrově dvouhektarovou vinici osázenou odrůdami Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Albariño a Ryzlink rýnský. Mechuque má své vlastní mikroklima, protože je chráněn před Humboldtovým proudem, takže mráz není problém," říká. Dosažení úplného dozrání hroznů je však složité a to se Montes snaží napravit tím, že mezi keře révy umísťuje skořápky mušlí a škeblí, aby zahřály zemi pod nimi (skořápky mušlí absorbují více tepla).

 

Původní odrůdy Chile

Zatímco se Chile a chilská vína v posledních desetiletích posouvají kupředu do neznámých vinařských oblastí mnohdy extrémních parametrů, vinaři zároveň hledají inspiraci v historických vinařských postupech a původních odrůdách jako způsob, jak se znovu spojit se svými kořeny.

Ještě v roce 1985 bylo 44 % vinic vysazených v Chile odrůdou País. Zatímco tato velmi plodící odrůda vyšla z módy v devadesátých letech a na počátku nového tisíciletí, País se v posledních letech těší značnému oživení, zejména v regionu Itata, která je domovem starých keřů.

Itata se nachází 400 km jižně od Santiaga a vede renesanci původních odrůd s País, Cinsault a Muscat a stala se domovem některých z nejzajímavějších vín z Chile. Minimální intervenční přístup v regionu přitáhl pozornost sommeliérů a nezávislých obchodníků, kteří touží odhalit divočejší stranu Chile. Zatímco z País tradičně vyrábí rustikální červené víno, ta vyrobená v Itatě mají lehčí charakter umocněný světlejší barvou a minimálním použitím dubu.

Delikátní vína z odrůdy Cinsault podobně hrají čím dál významnější roli v rostoucím celosvětovém trendu světlejších/lehčích červených vín, která si lze vychutnat samotné bez doprovodu jídla. Itata působí jako velmi evropský region se svými starými keřovými vinicemi a výrobou vína s minimální intervencí – to připomíná typy vín, která se dříve v Chile vyráběla.

Mezi další obrozené odrůdy ze starých vinic patří Carignan, produkující plná, strukturovaná vína – senzoricky se jedná o průsečík Syrahu / Malbecu a Merlotu. Carignan má silné zastoupení a podporu v regionu Maule Valley.

 

Prémiový Cabernet Sauvignon

Zatímco stará vinná réva odrůd País a Carignan mají tendenci zabírat titulky odborných článků, nejúspěšnější (i v pohledu ziskovosti) odrůdou chilské vinné révy je Cabernet Sauvignon, který tvoří cca 30 % (42 000 ha) všech vinic vysazených v Chile. Poprvé zde byl vysazen v 19. století. Za posledních 30 let producenti zmapovali nejlepší terroir pro tuto odrůdu. Tu najdete v Maipo Alto na úpatí And. Zdejší na živiny chudé půdy s dobrým odvodněním a záhřevným vulkanickým podložím dávají vzniknout menšímu množství hroznů s o to vyšší koncentrací a komplexitou. Nadmořská výška, velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a svažitý reliéf zlepšující expozici révy vůči slunci umocňují výše zmíněné projevy místního terroir.

V konečném důsledku má vinař k dispozici špičkově zralý a z pohledu obsahu látek vyvážený hrozen, který může být základem super prémiových vín. S větším důrazem na atomizaci jednotlivých vinohradů na jednotlivé parcely podle rozdílných klimatickým a půdních podmínek s ohledem na zkoumání, jak jednotlivá parcela ovlivňuje růst révy vinné a výsledné víno, se tento přístup prokopíroval i do oficiálních projektů jak tělesa „Wines of Chile“ tak i jednotlivých vinařství.

Wines of Chile pracuje na projektu „vypreparovat“ staré cabernetové výsadby révy vinné, které byly vysazeny v 19. století tím způsobem, že se používaly sazenice z rozličných „úspěšných“ vinohradů (= ve výsledku pak bylo ve vinici zastoupeno několik klonů dané odrůdy), aby v ideálním případě vzkřísily některé ze starých klonů.

Vinařství Santa Rita také pracuje na vyčištění části svého „starého materiálu“ ve vinicích. Projekt zahrnuje výběr zdravých keřů, jejich analýzu v laboratoři a provedení zkušební výsadby. „Máme velkou výzvu udržet tuto révu naživu; je to dlouhodobý projekt zachraňující naše dědictví,“ říká vinařka Carmen Emily Faulconer. Sebastian Labbé, kustod „ultra prémiových“ vín Santa Rita, dohlíží na ambiciózní projekt opětovné výsadby v katastru sídla společnosti v Alto Jahuel. „Mým snem je vytvořit kolekci šesti Cabernetů Sauvignon z různých parcel z vinic v Alto Jahuel, která ukáží, jak typ půdy a použitý klon ovlivňuje výsledný styl vína.“

Modul: Blog